Przygotowanie zapiekanek serowych dla jednej, dwóch czy 12 osób zajmie Ci podobną ilość czasu. Dlaczego? Bo to danie samo się robi! Wystarczy kilka składników, żaroodporne naczynie i zapiekanka serowa gotowa! Poznaj nasz przepis na kremową, aromatyczną zapiekankę serową z makaronem, która od tej chwili zagości w Twoim jadłospisie.
-300 gramów makaronu rurki
– 500g szpinaku baby
– 150 g pieczarek
– 100g greckiej fety
– 100g sera żółtego Klarma bio
– 2 ząbki czosnku
– 150 ml śmietanki 30%
– pieprz, szczypta soli
Przygotowanie zapiekanki serowej z makaronem, zacznij od nastawiania piekarnika na 200 stopni. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją, aby był al dente. Rozgrzej patelnię, nalej oliwę z oliwek i dodaj dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie dodaj pokrojone pieczarki, aby nabrały brązowego wyglądu i wlej śmietankę 30%. Poczekaj, aż sos delikatnie zgęstnieje.
Do naczynia żaroodpornego wrzuć makaron, następnie rozdrobnij fetę w palcach i posyp makaron. Feta pod wpływem ciepła wspaniale się roztopi i nada zapiekance wyraźnego smaku. Kolejnym krokiem w przygotowaniu zapiekanki będzie wsypanie szpinaku baby, a następnym wlanie sosu ze śmietanki i pieczarek. Tak przygotowaną zapiekankę włóż do piekarnika na ok 10 min. W tym czasie zetrzyj ser żółty, lub połóż plastry na zapiekankę i piecz jeszcze przez 3 min.
Smacznego!