Ser Maasdam – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie

28 października 2020

Maasdam to kolejny ser, który zyskał popularność na całym świecie. Dziś stanowi prawie 15% holenderskiej produkcji sera. Jego historia nie jest długa, bo początek produkcji przypisuje się  na początek lat 90-tych. Powstał jako alternatywa dla droższego szwajcarskiego sera Emmentaler. Początkowo firma Baars, która zajęła się wyrobem tego gatunku sera, zarejestrowała nazwę jako Lerdammer. W 2000 roku ser odniósł tak duży sukces, że firma Baars zmieniła swoją nazwę na cześć sera i stała się The Leerdammer Company. Obecnie inne holenderskie firmy wytwarzają go pod nazwą Maasdam .

Maasdam to tradycyjny, półtwardy ser holenderski wytwarzany z mleka krowiego. Najbardziej charakterystyczną cechą sera są „oczka” (dziury) w jego bladożółtej strukturze. Ser powstał na początku lat 90-tych jako alternatywa dla droższego szwajcarskiego sera Emmentaler. W procesie produkcji sera z tymi samymi ogólnymi składnikami, co sery szwajcarskie, Holendrzy otrzymali ser, który jest maślany i słodki, ale bardziej elastyczny niż Emmentaler ze względu na wyższą zawartość wody. Dojrzewa też szybciej niż inne holenderskie sery, będąc gotowy w ciągu 4 do 12 tygodni. Próbując go można wyczuć orzechowy posmak z owocowym tłem. Zewnętrzna skorupa sera ma gładką, woskowaną żółtą lub naturalnie wypolerowaną skórkę podobną do sera Gouda. [1][2]

Sukces Maasdama wiąże się z wypracowaniem przewagi nad Emmentalerem. Podczas gdy szwajcarscy producenci trzymali się tradycji wytwarzania kręgach serowych o 70 kg i 80 kg, Holendrzy wytwarzali Maasdam w znacznie mniejszych kręgach – ułatwili możliwość umieszczania sera w ladach sklepowych. Również nie wahali się przed sprzedażą w klinach i plastrach o dowolnej wielkości, by konsument z łatwością po produkt. [3]

Maasdam ze względu na delikatny smak, który zawdzięcza młodemu wiekowi w połączeniu ze świeżym pieczywem, świetnie sprawdzi się na zdrowe śniadanie.  Swoją kolejną zaletę ujawni w czasie zapiekania na zupach i innych potrawach w piekarniku.  Wykorzystasz go również w niebanalnym Fondue, jako zamiennik Emmentalera!


[1] https://yesmydailydose.com/dutch-cheese/

[2] https://www.tasteatlas.com/most-popular-cheeses-in-netherlands

[3] https://www.cooksinfo.com/leerdammer-cheese

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 26 października 2020 Ser Gouda – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Cheddar- pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram