Nietolerancja laktozy to schorzenie, które dotyka wielu osób. Wielu z nas kojarzy się z ograniczeniami, jednak prawdą jest, że osoby cierpiące na nietolerancję laktozy nie muszą wcale rezygnować ze wszystkich produktów nabiałowych. Jak się okazuje, nasze produkty to zdrowe i smaczne sery bez laktozy – idealne dla alergików. Przeczytaj nasz tekst i poznaj odpowiedź na pytanie, czy ser żółty ma laktozę?
Laktoza to dwucukier mleczny, składający się z glukozy i galaktozy. Jest ona świetnym źródłem łatwo przyswajalnej energii.
Wiele osób zwraca uwagę na obecność laktozy w produktach, gdyż duża część społeczeństwa zmaga się z jej nietolerancją. Zastanawiamy się między innymi czy w serze jest laktoza i czy można jeść go bezpiecznie?
W procesie trawienia laktozy uczestniczy laktaza – enzym rozkładający laktozę na cukry proste, które są wchłaniane w jelicie cienkim. Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy posiadają za małą ilość laktazy w organizmie, przez co laktoza nie jest odpowiednio trawiona.
Nietolerancja laktozy powinna zostać jednoznacznie zdiagnozowana przez lekarza, który wcześniej zleci test tolerancji laktozy. Są jednak pewne charakterystyczne dolegliwości, które mogą wskazywać, że prawdopodobnie masz nietolerancję laktozy. Częstymi objawami uczulenia na laktozę są:
Objawy te występują niedługo po zjedzeniu (od 30 minut do 2 godzin) produktów mlecznych i powinny być sygnałem, by sprawdzić swoją tolerancję laktozy. Intensywność odczuwanych dolegliwości zależy od ilości spożytej laktozy oraz poziomu niedoboru laktazy w organizmie. Jedna osoba może bez większych konsekwencji zjeść niewielką ilość produktów zawierających laktozę – u innej osoby ta sama ilość może już powodować bardzo złe samopoczucie.
Czy żółty ser ma laktozę? Fakt, że mleko krowie jest źródłem laktozy nie oznacza, że ser żółty jako produkt wytwarzany na bazie mleka krowiego również będzie ją zawierał. Mimo to pytanie, czy ser ma laktozę, jest niezwykle istotne. Procesy, którym poddawane są produkty nabiałowe podczas produkcji, mogą mieć wpływ na obecność laktozy w produkcie końcowym. Warto podkreślić, że niektóre produkty mleczne zawierają jedynie jej śladowe ilości. Ser żółty produkowany jest na bazie niewielu składników. Jednym z nich jest oczywiście mleko.
Aby powstał ser żółty, niezbędny jest proces fermentacji, podczas której bakterie probiotyczne produkują laktazę rozkładającą cukier mleczny (laktozę). W takich produktach ilość laktozy jest niewielka i nie powinna powodować problemów i niekomfortowych dolegliwości zdrowotnych.
Jeśli wiesz już, czy w serze jest laktoza, warto rozszerzyć tę kwestię o pozostałe informacje. Osoby z nietolerancją laktozy mogą bezpiecznie spożywać produkty mleczne poddane fermentacji. Do tych produktów należą: kefir, maślanka, sery pleśniowe oraz jogurty. Sery bez laktozy to również sery twarde dojrzewające, takie jak cheddar gouda lub parmezan.
Warto włączyć sery żółte (czyli sery bez laktozy) do swojego codziennego jadłospisu – dotyczy to także osób z nietolerancją laktozy – ponieważ są źródłem wielu cennych witamin i minerałów.
Chcesz zakupić sery bez laktozy? Zachęcamy do zapoznania się z naszymi organicznymi produktami! Nie zawierają laktozy, konserwantów, ani sztucznych ulepszaczy smaku. Są zdrowe, jakościowe i bardzo smaczne. Zapraszamy do degustacji!