Ser Pule: najdroższy ser świata

10 listopada 2021

Ser pule jest produkowany na bazie mleka osła i jest to obecnie najdroższy ser świata. Cena za jeden kilogram to około 1000 euro. By wyprodukować 1kg sera potrzebne jest 25 litrów mleka. Jednak nie jest to byle jakie mleko. Jest to mleko od specjalnego gatunku bałkańskich oślic mieszkających w rezerwacie przyrody Zasavica w Serbii. W rezerwacie znajduję się hodowla 300 osłów, jednak póki co mleka może dawać tylko 20 z nich. Ser Pule jest do zakupienia tylko na terenie rezerwatu. 

Czym wyróżnia się ser Pule? 

Receptura sera jest nam nieznana, więc możemy jedynie przypuszczać że jest to ser miękki. Ser Pule ma wiele właściwości prozdrowotnych, a jest to zasługa mleka użytego do produkcji. Ośle mleko wspiera leczenie nadciśnienia i zapobiega arteriosklerozie. Mleko osła jest bogate w laktozę, ale zawiera mało białka i tłuszczu. Jest bogaty w mikroelementy takie jak fosfor, żelazo, magnez czy cynk. Ser Pule ma 60 razy więcej witaminy C od sera na bazie mleka krowiego. 

Mleko osła ma podobny skład do mleka ludzkiego, dlatego może być również podawane dzieciom z alergiami na białka.

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram