Przepis na lasagne z serem Gouda

7 lutego 2021

Lasagne to popularny włoski makaron w postaci płatków. Choć przygotować można go na wiele sposobów, przychodzimy do was z propozycją klasycznej wersji – lasagne bolognese z serem Gouda. Danie to nadaje się idealnie do podania zarówno na obiad jak i na wczesną kolację.

Składniki

  • 500ml przecieru pomidorowego 
  • 12 płatów makaronu typu lasagne
  • 400g mięsa mielonego wołowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • ser Gouda marki Klarma 

Sposób przygotowania

  1. Mięso podsmażamy na dużej patelni. 
  2. Dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w kostkę.
  3. Na patelnię dodajemy 350ml przecieru pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią.  
  4. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy 150ml przecieru pomidorowego.
  5. Następnie dno naczynia żaroodpornego wykładamy wcześniej ugotowanymi płatami lasagne.
  6. Przekładamy mięsem oraz serem Gouda.  
  7. Czynność powtarzamy, aż na górnej warstwie ponownie pojawią się płaty lasagne. Naczynie żaroodporne wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 180 °C piekarnika na 20 minut. Po tym czasie, wykładamy ser Gouda i zapiekamy przez kolejne 10 minut. 
  8. Podajemy na talerzu. Można podawać ze świeżą bazylią i pomidorkami.
19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram