Kuchnie Świata: Francuskie ziemniaki gratin

8 marca 2021

Ziemniaki gratin czyli słynna francuska zapiekanka ziemniaczana. To połączenie ziemniaków, czosnku, śmietany i sera podać można zarówno jako danie główne jak i dodatek do dania. Choć ziemniaki gratin nie są jednym z najszybszych przepisów, efekt końcowy zdecydowanie wynagradza włożony wysiłek.

Składniki 

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • Łyżeczka masła 
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 130 g sera Klarma Gouda

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki należy obrać i pokroić na cienkie plasterki o grubości około 2 mm. 
  2. Przygotować naczynie żaroodporne o wielkości około 13 x 20 cm. Naczynie następnie natrzeć ząbkiem czosnku oraz masłem. 
  3. Cienko pokrojone plasterki ziemniaków ułożyć na dnie naczynia, tak by na siebie zachodziły, przykrywając dno całkowicie. Dodać odrobinę soli. Powtarzać tą czynność z resztą ziemniaków.
  4. Piekarnik rozgrzać do do 200 stopni C.
  5. Tak przygotowane ziemniaki zalać śmietaną i przykryć przykrywką. 
  6. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika na 60 minut.
  7. Po tym czasie należy zdjąć przykrywkę i posypać zapiekankę serem. Zapiekać jeszcze przez 15 minut.
  8. Podawać jako danie główne lub dodatek.
19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram