Ekologiczny nurt mleka.

19 października 2020

Rozwój żywności ekologicznej

Popyt na produkty ekologiczne z dnia na dzień wzrasta na całym świecie. Podnosząca się świadomość społeczna Polaków o zdrowym trybie życia oraz odpowiedniej diecie sprawia, że niewielki Polski rynek odznacza się dużym potencjałem w zakresie handlu żywnością BIO. Najwyższa jakość, walory odżywcze, brak użycia środków chemii rolnej, weterynaryjnej i spożywczej oraz brak GMO przekonują Polaków do sięgania na półkę z produktami ekologicznymi.[2]
Torba zakupowa z żywnością ekologiczną.
Torba zakupowa z żywnością ekologiczną.
Skupiając się w naszym artykule na nabiale, nie możemy pominąć danych ilościowych udowadniających rozwój tego segmentu. W odpowiedzi na potrzeby konsumentów w zakresie ekologicznych produktów mlecznych produkcja organicznego mleka w ciągu ostatnich 10 lat zwiększyła się w Europie o blisko 200%.[3] W 2019 w polskim koszyku najchętniej kupowanych produktów BIO, nabiał znalazł się na pierwszym miejscu. W tej grupie znalazły się sery żółte, serki homogenizowane, jogurty, kefiry oraz mleko.[4]

Zasady powstawania produktów BIO

Ekologiczne produkty powinny powstawać z poszanowaniem dla środowiska naturalnego na każdym etapie produkcji. Podstawą wyrobu nabiału organicznego jest surowe mleko, które nie może posiadać w składzie ani antybiotyków, ani hormonów. Liczne badania naukowe poświadczają wpływ sposobu systemu produkcji na zawartość składników o właściwościach przeciwutleniających w mleku.[5] Porównując skład mleka ekologicznego ze składem mleka konwencjonalnego, w mleku ekologicznym znajdziemy o wiele mniej kwasów tłuszczowych nasyconych, wyższą zawartość kwasów tłuszczowych omega – 3 oraz witamin A, D i E. [6] W mlecznych przetworach BIO, wyrabianych z mleka organicznego, znajdziemy również więcej sprzężonego kwasu linolowego – CLA. Kwas linolowy w swoich działaniach prozdrowotnych jest bezkonkurencyjny, posiada nie tylko właściwości przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe, ale również pozytywnie wpływa na działanie układu odpornościowego. [7]
Co istotne, organiczne mleko pozyskuje się z certyfikowanych gospodarstw, w których zwierzęta mają zagwarantowany dostęp do zielonych pastwisk przez prawie cały rok. Gospodarstwa prowadzące hodowlę i produkcję mleka BIO, podlegają cyklicznej kontroli, mającej potwierdzać przyznanie im Unijnego certyfikatu „BIO liścia”.[8] Właśnie ten znak znajdziemy na opakowaniu produktu BIO wraz z numerem certyfikatu. Na opakowaniu może również znaleźć się nazwa i logo jednostki certyfikującej oraz szczegółowy adres producenta. Te elementy dają nam pewność, iż produkt rzeczywiście jest ekologiczny. Pamiętajmy, że pojawienie się tylko przedrostków „eko” czy „bio” w nazwie nie zawsze gwarantuje faktyczną ekologiczność produktu, a producenci często używają ich w celach marketingowych!
Znak Euroliść.
Euroliść
https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/organic-farming/organic-logo_en

Źródła

[1] https://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/130/zywnosc-bio-ekologiczna

[2] https://organicmarket.pl/wp-content/uploads/2017/03/organic_17.compressed-2.pdf

[3] https://jemyeko.com/perspektywy-polskiego-rynku-zywnosci-ekologicznej/

[4]https://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/polski-koszyk-produktow-bio-to-m-in-nabial-produkty-dla-dzieci-mleka-roslinne-i-wodka-raport,181740_1.html

[5] https://organicmarket.pl/wp-content/uploads/2017/03/organic_17.compressed-2.pdf

[6] https://organicmarket.pl/wp-content/uploads/2017/03/organic_17.compressed-2.pdf

[7]https://www.kierunekspozywczy.pl/artykul,58380,ekologiczna-mleczarnia-z-serca-mazur.html

[8] https://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/130/zywnosc-bio-ekologiczna

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram