Popyt na produkty ekologiczne z dnia na dzień wzrasta na całym świecie. Podnosząca się świadomość społeczna Polaków o zdrowym trybie życia oraz odpowiedniej diecie sprawia, że niewielki Polski rynek odznacza się dużym potencjałem w zakresie handlu żywnością BIO. Najwyższa jakość, walory odżywcze, brak użycia środków chemii rolnej, weterynaryjnej i spożywczej oraz brak GMO przekonują Polaków do sięgania na półkę z produktami ekologicznymi.[2]
Skupiając się w naszym artykule na nabiale, nie możemy pominąć danych ilościowych udowadniających rozwój tego segmentu. W odpowiedzi na potrzeby konsumentów w zakresie ekologicznych produktów mlecznych produkcja organicznego mleka w ciągu ostatnich 10 lat zwiększyła się w Europie o blisko 200%.[3] W 2019 w polskim koszyku najchętniej kupowanych produktów BIO, nabiał znalazł się na pierwszym miejscu. W tej grupie znalazły się sery żółte, serki homogenizowane, jogurty, kefiry oraz mleko.[4]
Zasady powstawania produktów BIO
Ekologiczne produkty powinny powstawać z poszanowaniem dla środowiska naturalnego na każdym etapie produkcji. Podstawą wyrobu nabiału organicznego jest surowe mleko, które nie może posiadać w składzie ani antybiotyków, ani hormonów. Liczne badania naukowe poświadczają wpływ sposobu systemu produkcji na zawartość składników o właściwościach przeciwutleniających w mleku.[5] Porównując skład mleka ekologicznego ze składem mleka konwencjonalnego, w mleku ekologicznym znajdziemy o wiele mniej kwasów tłuszczowych nasyconych, wyższą zawartość kwasów tłuszczowych omega – 3 oraz witamin A, D i E. [6] W mlecznych przetworach BIO, wyrabianych z mleka organicznego, znajdziemy również więcej sprzężonego kwasu linolowego – CLA. Kwas linolowy w swoich działaniach prozdrowotnych jest bezkonkurencyjny, posiada nie tylko właściwości przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe, ale również pozytywnie wpływa na działanie układu odpornościowego. [7]
Co istotne, organiczne mleko pozyskuje się z certyfikowanych gospodarstw, w których zwierzęta mają zagwarantowany dostęp do zielonych pastwisk przez prawie cały rok. Gospodarstwa prowadzące hodowlę i produkcję mleka BIO, podlegają cyklicznej kontroli, mającej potwierdzać przyznanie im Unijnego certyfikatu „BIO liścia”.[8] Właśnie ten znak znajdziemy na opakowaniu produktu BIO wraz z numerem certyfikatu. Na opakowaniu może również znaleźć się nazwa i logo jednostki certyfikującej oraz szczegółowy adres producenta. Te elementy dają nam pewność, iż produkt rzeczywiście jest ekologiczny. Pamiętajmy, że pojawienie się tylko przedrostków „eko” czy „bio” w nazwie nie zawsze gwarantuje faktyczną ekologiczność produktu, a producenci często używają ich w celach marketingowych!
Intensywny smak i zapach, charakterystyczna, drobno podziurawiona struktura - sera Tilsit, w Polsce nazywanego tylżyckim, nie da się pomylić z żadnym innym