Gluten to zbiór białek roślinnych występujący w zbożach, takich jak pszenica, jęczmień lub żyto. Gluten jest obecny w makaronach, pieczywie, niektórych kaszach oraz w przetworzonych produktach spożywczych. To właśnie gluten sprawia, że ciasta są elastyczne. Często używa się go również jako dodatku do innych produktów jako nośnika aromatów.
Większość populacji nie ma problemów z tolerancją glutenu, jednak u niektórych może on wywoływać niepożądane reakcje. Wywoływane są one przez gliadynę, wchodzącą w skład glutenu.
Skład sera żółtego – czy ser żółty jest bezglutenowy?
Skład dobrego sera żółtego jest krótki. Podstawowe składniki to mleko, sól, kultury bakterii oraz podpuszczka. W skład serów mogą wchodzić również dodatki takie jak karoteny, annato, chlorek wapnia i E252 azotan potasu. Choć spożywane w małych ilościach nie są szkodliwe dla organizmu, nie należy przesadzać z ich ilością. Wyjątkiem jest karoten, który jesy świetnym źródłem witaminy A. Co ważne, żaden z tych dodatków nie zawiera glutenu. Podsumowując, ser żółty nie zawiera glutenu i jest bezpieczny dla osób z nietolerancją.
Intensywny smak i zapach, charakterystyczna, drobno podziurawiona struktura - sera Tilsit, w Polsce nazywanego tylżyckim, nie da się pomylić z żadnym innym
Intensywny smak i zapach, charakterystyczna, drobno podziurawiona struktura - sera Tilsit, w Polsce nazywanego tylżyckim, nie da się pomylić z żadnym innym