Przekąski i przystawki z sera żółtego 

30 marca 2021
Ser jako wyrób spożywczy powstał już wiele lat przed naszą erą i od tej pory stanowi jeden z podstawowych składników w diecie każdego człowieka. Ten uniwersalny produkt wykorzystywany jest jako dodatek do wielu potraw lub czasami sam w sobie stanowi odrębną przekąskę. Ser idealnie można wykorzystać przygotowując liczne przystawki na rożnego rodzaju wydarzenia. Oto nasze propozycje na przekąski z sera żółtego:

Papryki chilli nadziewane serem

Bardzo proste w przygotowaniu, a jedyne co należy mieć ze sobą to papryka, cebula, czosnek dojrzałem pomidory i oczywiście ser najlepiej cheddar. Składniki należy odpowiednio przygotować (usmażyć) a następnie wrzucić do wyciętej wewnątrz papryki, zasypać pokrojonym serem i zapiec razem w piekarniku.

Talerz serów

Kolejny równie banalny w wykonaniu przykładem jest talerz serów. Możemy podać różne rodzaje sera żółtego (Gouda, Cheddar, Tilsit , Masdaam). Wraz w połączeniu z szynką parmeńska będą idealnym wstępem do każdej wieczornej kolacji lub przekąską podczas romantycznego filmu z druga połówką.

Sos serowy

Na sam koniec coś, co z pewnością każdy kiedyś próbował, ale nie wiedział, jak łatwo można to zrobić samemu – sos serowy. Aby własnoręcznie przygotować przepyszny sos serowy, należy podgrzać mleko w rondelku. W momencie gdy będzie ono ciepłe, dodać starty ser Gouda lub Cheddar. Wszystko razem mieszać aż uzyskamy aksamitną konsystencję. Tak przygotowany dip w połączeniu z grzankami lub frytkami na pewno zaskoczy swoim smakiem wszystkich gości na twojej imprezie.
Spodobały się Wam nasze przystawki z sera żółtego? Jak widać ser można w bardzo prosty i przyjemny sposób wykorzystać w wielu przepisach. Nie tylko jako zwykłe danie, ale jako niesamowity dodatek podkreślający smak danej potrawy. 

Szukasz dobrej jakości produktów? Zobacz nasze ekologiczne sery żółte!


Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram