Kuchnie świata: Włoska frittata

17 marca 2021

Frittata to popularne włoskie danie, którego głównym składnikiem są jajka. Z wyglądu może przypominać omlet. lecz znajduje się w niej dużo więcej dodatków.
Frittata jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Idealnie nada się na lunch lub wczesną kolację.

Składniki 

  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 70ml mleka
  • cebula
  • pieczarki
  • cukinia
  • ser Klarma o smaku Gouda
  • olej do smażenia
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Do miski wbij jaka, dodaj sól i pieprz. Dolej mleko i starannie wymieszaj.
  2. Cebulę posiekaj na małe kawałeczki.
  3. Pieczarki i cukinię pokrój na plasterki. 
  4. Plastry sera pokrój na mniejsze kawałki
  5. Cebulę podsmaż na patelni.
  6. Następnie do naczynia żaroodpornego dodaj podsmażoną cebulę i jajka wymieszane z mlekiem.
  7. Posyp plastrami cukinii i pieczarek. 
  8. Dodaj posiekany szczypiorek. 
  9. Frittatę piecz w 80 stopniach z opcją pieczenia góra/dół. Frittata potrzebuje około 10 minut (lub dłużej), by się dopiec.
  10. Po tym czasie jest gotowa do podania!
19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram