Kuchnie Świata: Meksykańska tortilla

3 marca 2021

Tortilla to szybkie i przepyszne meksykańskie danie. Można podawać je zarówno na obiad jak i na kolację. Poniżej przedstawiamy klasyczną tortillę z kukurydzą fasolą i papryką. Nie bójcie się jednak eksperymentować z dodatkami!

Składniki

  • 4 placki tortilla
  • 250g mięsa mielonego
  • Ząbek czosnku
  • Puszka kukurydzy 
  • Puszka czerwonej fasoli
  • Ser Klarma Tilsit
  • Puszka krojonych pomidorów
  • Papryczka chilli
  • Czerwona papryka
  • Oliwa do smażenia
  • Opcjonalnie: sałata

Sposób przygotowania

  1. Na patelni podsmażamy drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli.
  2. Dodajemy mięso i smażymy aż się zetnie. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Dolewamy krojone pomidory.
  4. Następnie, dodajemy kukurydzę i fasolę.
  5. Gotujemy na małym ogniu, aż większość płynów odparuje.
  6. Kroimy paprykę na plasterki lub paski. 
  7. Tortille z ułożonymi plastrami sera podgrzewamy na rozgrzanej patelni lub w mikrofalówce.
  8. Na podgrzane placki nakładamy farsz i pokrojoną paprykę. 
  9. Tortille składamy i gotowe! 
19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram