Ile białka ma ser żółty?

5 czerwca 2022

Sery żółte są źródłem wielu wartości odżywczych, dlatego uwzględnienie ich w diecie pozytywnie wpływa na zdrowie oraz samopoczucie. Zbilansowana dieta  sprawi, że będziemy zdrowsi, będziemy mieć więcej energii oraz radości z życia, a równocześnie zgrabniejszą sylwetkę. Wybierając produkty, warto zwrócić uwagę na ich pochodzenie. Produkty ekologiczne dają nam gwarancję najwyższej jakości składników pozyskiwanych ze sprawdzonych i certyfikowanych źródeł. 

Czym jest białko?

Jedną z wartości odżywczych serów żółtych jest białko. Białko jest budulcem, który nadaje kształt tkankom oraz tworzy nasze kości, mięśnie, włosy oraz paznokcie. Pomaga również w zaopatrywaniu organizmu w składniki odżywcze poprzez swoją obecność w czerwonych krwinkach. Podczas trawienia, białko rozkładane jest na aminokwasy które potrzebne są w odpowiednich ilościach by utrzymać zdrowie na dobrym poziomie. Źródła białka możemy podzielić na dwa rodzaje: pełnowartościowe i niepełnowartościowe. Pełnowartościowe źródła białka to zazwyczaj produkty pochodzenia zwierzęcego, a niepełnowartościowe to produkty pochodzenia roślinnego. Pełnowartościowe białko jest przyswajane w ponad 90%, a białko niepełnowartościowe w około 70%-85%.

Białko w serze żółtym a zapotrzebowanie 

Ser żółty zawiera około 25g białka na 100g i około 4g w jednym plasterku. By obliczyć dzienne zapotrzebowanie białka przyjmuję się bardzo prostą zasadę- 1g białka na 1kg masy ciała. Na przykład, osoba ważąca 50kg ma zapotrzebowanie na 50g białka dziennie. Jeden plasterek sera ma 4g białka, oznacza to, że uzupełniając swoją dietę o plasterki sera żółtego możemy w łatwy sposób dostarczyć swojemu organizmowi część potrzebnego mu białka.

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram