Dobry skład sera, czyli ser żółty bez konserwantów i barwników

31 stycznia 2021
Wchodząc do sklepu widzimy półki uginające się pod różnymi rodzajami serów. Wybór jest ogromny, sery żółte, białe, pleśniowe, z oczkami lub bez, na wagę lub zapakowane. Mając taki wybór można łatwo się pogubić, dlatego postanowiliśmy pokazać Wam jak wybierać sery na bazie ich składu, by więc pewność że wybiera się ser żółty bez konserwantów i barwników. 
ser żółty

Ser czy nie ser? 

Po pierwsze warto wiedzieć, że nie wszystkie produkty na półkach, które wyglądają jak ser, koniecznim nim są. Serem nazywany może być tylko produkt, który wyprodukowany jest w 100% z mleka. Dlatego podstawowym składnikiem dobrego składu sera żółtego jest mleko, do produkcji 1kg potrzebne jest około 10 litrów mleka. W sklepach możemy znaleźć również produkty seropodobne, które nie są wyprodukowane w 100% z mleka tylko ten składnik zastąpiony jest tańszymi zamiennikami, na przykład tłuszczami roślinnymi. Dlatego warto czytać skład sera, by upewnić się, że kupuję się ser a nie jego zamiennik. [1]

Im prostszy tym lepszy

Skład sera powinien być prosty i krótki. Podstawowe składniki, które powinny się znaleźć w składzie sera żółtego to: mleko, sól, podpuszczka oraz kultury bakterii. W składzie sera możemy również znaleźć takie składniki jak lizozym, chlorek wapnia i barwnik annato. Żaden z tych składników nie jest szkodliwy dla zdrowia i ich obecność na etykiecie nie powinna budzić podejrzeń lub wątpliwości co do jakości sera. Kupując produkt z takim składem mamy pewność, że jest to ser żółty bez konserwantów.[2]
ser żółty

Chlorek wapnia

W żółtych serach oprócz podstawowych składników często pojawia się chlorek wapnia, który pełni ważną rolę podczas produkcji sera. Ten składnik odpowiedzialny jest za wzmocnienie za stabilizację struktury sera, ale również dodaje produktowi wartościowych substancji odżywczych- wapnia. 

Naturalne produkty bezlaktozowe

Bardzo istotnym składnikiem podczas produkcji sera są kultury bakterii. Są one niezbędne podczas procesu dojrzewania oraz są odpowiedzialne za fermentację beztlenową. Bakterię żywią się laktozą, która obecna jest w mleku. Właśnie dlatego sery żółte są produktami bez laktozy. [3]

Źródła:

[1]https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/jak-kupic-dobry-ser-naucz-sie-rozpoznawac-sery-dobrej-jakosci-aa-gT3f-VyEq-AZEK.html

[2]https://zywienie.abczdrowie.pl/dobry-ser-zolty-ma-trzy-skladniki-inne-to-wyroby-seropodobne

[3]http://seryrzemieslnicze.com/edukacja/jak-kupic-dobry-ser-poradnik/


Może zainteresuje Cię także:

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Cheddar- pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram