Czy ser żółty zawiera gluten?

19 czerwca 2022

Czym jest gluten?

Gluten to zbiór białek roślinnych występujący w zbożach, takich jak pszenica, jęczmień lub żyto. Gluten jest obecny w makaronach, pieczywie, niektórych kaszach oraz w przetworzonych produktach spożywczych. To właśnie gluten sprawia, że ciasta są elastyczne. Często używa się go również jako dodatku do innych produktów jako nośnika aromatów.

Większość populacji nie ma problemów z tolerancją glutenu, jednak u niektórych może on wywoływać niepożądane reakcje. Wywoływane są one przez gliadynę, wchodzącą w skład glutenu.

Skład sera żółtego – czy ser żółty jest bezglutenowy?

Skład dobrego sera żółtego jest krótki. Podstawowe składniki to mleko, sól, kultury bakterii oraz podpuszczka. W skład serów mogą wchodzić również dodatki takie jak karoteny, annato, chlorek wapnia i E252 azotan potasu. Choć spożywane w małych ilościach nie są szkodliwe dla organizmu, nie należy przesadzać z ich ilością. Wyjątkiem jest karoten, który jesy świetnym źródłem witaminy A. Co ważne, żaden z tych dodatków nie zawiera glutenu. Podsumowując, ser żółty nie zawiera glutenu i jest bezpieczny dla osób z nietolerancją. 
19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram