Czy ser żółty zawiera gluten?

19 czerwca 2022

Czym jest gluten?

Gluten to zbiór białek roślinnych występujący w zbożach, na przykład w pszenicy, jęczmieniu lub życie. Gluten jest obecny w makaronach, pieczywie, niektórych kaszach oraz w przetworzonych produktach spożywczych. To właśnie gluten sprawia, że ciasta są elastyczne. Do niektórych produktów dodawany jest gluten, gdyż jest on nośnikiem aromatów. 

Większość populacji nie ma problemów z tolerancją glutenu, jednak u niektórych może on wywoływać niepożądane reakcje. Za nietolerancje glutenu odpowiedzialna jest gliadyna wchodząca w jego skład. 

Skład sera żółtego – ser żółty bezglutenowy? 

Skład dobrego sera żółtego jest krótki. Podstawowe składniki to mleko, sól, kultury bakterii oraz podpuszczką. Wszelkie dodatki są zbędne, co nie oznacza że są szkodliwe. Czasami do sera żółtego dodawane są karoteny, annato, chlorek wapnia i E252 azotan potasu. Karoteny nie są szkodliwe, wręcz przeciwnie są źródłem witaminy A. Pozostałe dodatki spożywane w nadmiernych ilościach mogą być szkodliwe. Jednak żaden z tych dodatków nie zawiera glutenu. Podsumowując, ser żółty nie zawiera glutenu i jest bezpieczny dla osób z nietolerancją. 

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram