Czy ser żółty można mrozić?

19 czerwca 2022

Każdemu czasem zdarza się kupić zbyt dużą ilość produktów. Zazwyczaj nadmiar jedzenia przechowujemy w zamrażarce. Czy to samo można zrobić w przypadku żółtego sera? Odpowiadając na to pytanie musimy wziąć pod uwagę rodzaj sera oraz formę w jakiej jest zapakowany. 

Mrożenie sera żółtego 

Prostą odpowiedzią na nasze pytanie jest: tak, ser żółty można mrozić. Jednak czas na jaki możemy zamrozić ser jest zależny od jego rodzaju. Sery twarde możemy zamrozić na około 3 miesiące, jednak sery pełnotłuste takie jak cheddar możemy zamrozić jedynie na 14 dni. Przed włożeniem produktu do zamrażarki należy go zapakować w szczelny pojemnik lub woreczek strunowy. Polecamy również opisać opakowanie datą mrożenia, by nie przetrzymywać go za długo w zamrażarce. Ser najlepiej mrozić w jednym kawałku. Sery mrożone w plastrach po rozmrożeniu kruszą się, przez co nie będą nadawały się jako dodatek na kanapki. Pokruszony ser ewentualnie wykorzystać można w potrawach ciepłych.
Niestety, ser po wyciągnięciu z zamrażarki może stracić na wyglądzie. Najczęściej zdarza się, że ser obsechł. W takim wypadku warto wypróbować sposób z namoczeniem sera w mleku na około godzinę. To powinno pomóc mu odzyskać swój pierwotny wygląd.
19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram