Czy nabiał jest zdrowy?

28 maja 2021
Nabiał jest obecny w diecie wielu osób w różnych postaciach. Nie ma wątpliwości, że każda forma nabiału dostarcza naszym organizmom składników odżywczych, pełnowartościowego białka oraz witamin.

Korzyści zdrowotne nabiału

  1. Bogactwo naturalnych probiotyków.
  2. Źródło białka o korzystnym składzie aminokwasów.
  3. Obecność magnezu
  4. Obecność potasu
  5. Obecność witaminy B12
  6. Obecność witaminy D, która wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.
czy nabiał jest zdrowy

Nietolerancja laktozy 

Coraz częściej nabiał zostaje wykluczony z diety, zazwyczaj jest to spowodowane nietolerancją laktozy. Tutaj warto jednak przekreślić, że nie wszystkie formy nabiału zawierają laktozę. Na przykład, sery żółte to tak naprawdę sery bez laktozy. Laktoza obecna w mleku jest cukrem, który jest fermentowany, przetwarzany przez bakterie na kwas mlekowy. 

Zdrowy nabiał

Nabiał, tak samo jak wszystkie produkty spożywcze, może mieć lepszą lub gorszą jakość. Dlatego wybierając produkty nabiałowe warto zwrócić uwagę na ich skład i pochodzenie. Na przykład, kupując sery ekologiczne z oznaczeniem mamy pewność że spełniają one unijne wymagania.
Dlatego odpowiedź na pytanie „ czy nabiał jest zdrowy?” nie jest taka prosta. Nabiał występuję w wielu postaciach i najlepiej wybierać sprawdzone produkty by mieć pewność najlepszej jakości. Nie ma co na siłę wykluczać nabiału z diety, jednak warto jeść go z umiarem. Warto podkreślić, że nabiał naprawdę dostracza naszym organizmom wielu wartościowych składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania i są niezbędne w naszej diecie.

Może zainteresuje Cię także

19 listopada 2020 Ekologiczne oznakowanie produktów 28 października 2020 Ser Maasdam bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie 26 października 2020 Ser Gouda bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka i zastosowanie
26 października 2020 Ser Cheddar bez laktozy (BIO) – pochodzenie, charakterystyka, zastosowanie 19 października 2020 Podstawowe wiadomości o produkcji ekologicznych serów. 19 października 2020 Ekologiczny nurt mleka. 19 października 2020 Dlaczego warto kupować produkty BIO?
Facebook Instagram