Zapiekanka serowo-makaronowa, czyli mac and cheese: przepis
5 września 2021
Zapiekanka serowo-makaronowa to świetny wybór na rodzinną kolacje lub obiad. Danie to jest proste w przygotowaniu i przypadnie do gustu każdemu. Idealne w swojej prostocie. Dodatkowo, zapiekając makaron z serem w piekarniku uzyskamy efekt delikatnie chrupiącego sera na górze i kremowo makaronu w środku.
Mac and cheese: przepis
Składniki
350g makaronu kolanka
30g masła
30g mąki
120ml mleka
100ml śmietany 12%
400g sera cheddar lub gouda
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Upewnij się, by nie przegotować makaronu.
Ser pokrój na kawałki. 100g sera odłóż na bok.
W garnku roztop masło. Stopniowo dodawaj pozostałe składniki: śmietanę, mleko, mąkę oraz 300g sera.
Gdy składniki w garnku stworzą sos dodaj do nich ugotowany makaron. Całość wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp serem na górze.
Intensywny smak i zapach, charakterystyczna, drobno podziurawiona struktura - sera Tilsit, w Polsce nazywanego tylżyckim, nie da się pomylić z żadnym innym
Intensywny smak i zapach, charakterystyczna, drobno podziurawiona struktura - sera Tilsit, w Polsce nazywanego tylżyckim, nie da się pomylić z żadnym innym