30 marca 2021
Mac&cheese czyli makaron w sosie serowym. To jedna z kultowych potraw kuchni amerykańskiej. Choć przepis nie należy do skomplikowanych, efekt końcowy zachwyci każdego!
Składniki:
-makaron kolanka
-1 łyżka oliwy z oliwek
-6 łyżek niesolonego masła
-1/3 szklanki mąki uniwersalnej
-3 szklanki pełnego mleka
-1 szklanka śmietany do ubijania
-sól i pieprz do smaku
-4 łyżki roztopionego masła
-ser Klarma Cheddar
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 170 C.
- Lekko natłuść duże naczynie żaroodporne i odstaw na bok.
- Ser Cheddar pokrój na plasterki.
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Odcedzony makaron skrop oliwą z oliwek i wymieszaj.
- Rozpuść masło w rondelku.
- Dodaj mąkę i ubijaj ją na średnim ogniu przez około 1 minutę, aż osiągnie złotawy kolor.
- Stopniowo dodawaj i ubijaj mleko i śmietanę, aż osiągniesz gładką konsystencje. Dodaj sól i pieprz.
- Dodaj rozdrobniony ser i wymieszaj.
- Wmieszaj schłodzony makaron.
- Wlej połowę makaronu i sera do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułóż pozostałe 2 szklanki rozdrobnionego sera, a następnie pozostały makarony z sosem serowym.
- Piecz przez około 35 minut. Podawaj od razu.